CrossmarX wint RAD Race 2007

Jaarlijks organiseert het tijdschrift Software Release Magazine de RAD Race (ook wel aangeduid als wedstrijd "Development Tools"). Dit is een wedstrijd waarin software-leveranciers in 2 dagen tijd (met 2 man) zo snel mogelijk een realistische administratieve applicatie moeten ontwikkelen. 

CrossmarX heeft in 2006 en 2007 aan deze wedstrijd meegedaan, uiteraard met gebruikmaking van de eigen Application Engine. Dit jaar betrof de opdracht een webshop voor fototoestellen, voorzien van een slimme adviesmodule. Net als in 2006 heeft het team van CrossmarX weer overtuigend gewonnen. Zowel in 2006 als in 2007 was CrossmarX in staat om 30% meer functionaliteit te ontwikkelen dan de nummer 2.

Dit jaar was CrossmarX de enige deelnemer die de gehele opdracht gerealiseerd had en bijna alles foutloos. In beide jaren werd Finalist IT Group dat gebruik maakt van de relatieve jonge programmeeromgeving Ruby on Rails, tweede. In onderstaande grafiek zijn de onderlinge verhoudingen van de eerste zes deelnemers weergegeven.

 
(bron: Array Publications)

De opdrachten van 2006 en 2007 waren verschillend van aard. In 2006 bevatte de opdracht veel complexe businesslogica en webservices. In 2007 lag de nadruk meer op web 2.0 functionaliteit, online-verkoop & adviesfuncties. Het is mooi om te constateren dat de CrossmarX Application Engine bij uiteenlopende opdrachten zo goed inzetbaar is.

De complexiteit van de opdracht in 2007 wordt grofweg geschat op 150 functiepunten (vorig jaar waren dit er 200, en toen hadden we tweederde van de opdracht af). Aan de opdracht is 34 uur besteed (2 man 17 uur). Dit impliceert een productiviteit van ongeveer 4 functiepunten per uur. Hoewel dit niet direct vergeleken mag worden, is dit wel een aanmerkelijk verschil met projecten in de werkelijke wereld, waar 1 functiepunt per 6 uur het gemiddelde is. Ons inziens geeft dit aan dat met moderne gereedschappen zoals meedoen aan deze wedstrijd, een aanzienlijk hogere productiviteit te behalen is dan wat vandaag de dag gebruikelijk is in de IT-branche. We hopen dit in de toekomst nog vaak te mogen laten zien.