CrossmarX wint RAD Race 2006

Op 23 en 24 februari 2006 organiseerde het tijdschrift Software Release Magazine de RAD Race 2006 (ook wel aangeduid als de wedstrijd "Development Tools 2006"). Dit is een wedstrijd waarin software-leveranciers in 2 dagen tijd zo snel mogelijk een realistische administratieve applicatie moeten ontwikkelen.

CrossmarX heeft dit jaar voor de eerste keer meegedaan, uiteraard met gebruikmaking van de Application Engine. De opdracht betrof een uitgebreide applicatie voor een evenementenorganisatieburo. Tot onze grote verrassing heeft CrossmarX direct overtuigend gewonnen. Het team van CrossmarX was in staat om 30% meer functionaliteit te ontwikkelen dan de nummer 2. Zie de grafiek voor de onderlinge verschillen.


(overgenomen uit Software Release Magazine 2, april 2006)

De jury was onder de indruk en noemt het resultaat 'verpletterend'. Enkele opmerkingen van de jury-voorzitter over de Application Engine:

 • is veelbelovend, maar nog wel een "ruwe diamant"
 • levert een enorme productiviteitswinst
 • heeft de potentie een einde te maken aan het gesteun en gekreun van de klassieke programmeur

  Verklaring
  Waarom heeft CrossmarX deze wedstrijd zo overtuigend gewonnen? Aan de basis van de overwinning staat onze Application Engine. Dit product is volledig toegespitst op het snel en flexibel realiseren van administratieve applicaties. Alle veelvoorkomende functionaliteit is standaard aanwezig, en hoeft alleen maar geactiveerd te worden. Hierdoor wordt niet alleen een enorme tijdwinst behaald, maar het levert ook een grote flexibiliteit op. Veel van de gevraagde modules waren binnen de eerste uren van de wedstrijd al gerealiseerd.

  De Application Engine is anders dan de gereedschappen die door de overige teams bij de wedstrijd zijn gebruikt. De andere teams werken met (klassieke) programeertalen, zoals JAVA of .NET, danwel met 4GL-omgevingen zoals Oracle en Magic. Deze gereedschappen vragen nog steeds om veel handwerk.

  De Application Engine daarentegen stelt ontwikkelaars in staat om eenvoudig en snel op een hoger nivo de gewenste functionaliteit te specificeren. Een controle op de correctheid van een emailadres kan bijv. met één muisklik worden geactiveerd, terwijl sommige teams dit nog met de hand moesten programmeren. Het direct beschikbaar zijn van dergelijke componenten scheelt veel tijd.

  Kijk voor het complete wedstrijdverslag uit Software Release Magazine 2, april 2006.

  Nog een persoonlijke noot
  CrossmarX is al jaren bezig met het ontwikkelen van de Application Engine. Het doel is altijd geweest om het meest-eenvoudige ontwikkelgereedschap te realiseren voor niet-programmeurs. Al die tijd hebben we moeite gehad om de Application Engine goed te positioneren en te vergelijken met andere producten. We dachten steeds dat het aan ons lag. We zijn tenslotte technici en geen marketeers.

  We waren daarom aangenaam verrast toen bleek dat ook de jury van de RADRace 2006 met deskundigen als Rick van der Lans en Dré de Man, ook niet in staat waren om tot een duidelijke positionering en vergelijking te komen. Rick van der Lans voorspelt Gartner nog veel moeite om er "een kwadrant van te maken".